The project to refurbish the interiors of two of Manchester’s finest buildings, the Central Library and Town Hall Extension was part of a wider scheme to protect important heritage features while creating a more accessible, multi-functional public facility.

After an extensive tender process, Tyco was appointed to the project in 2010. What followed was a long and complicated process to design an appropriate system that could overcome the challenges the site represented. Teams from Tyco, main contractor Laing O’Rourke, building consultancy Lateral and engineering company NG Bailey worked together collaboratively with English Heritage, Manchester City Council and its Consultancy Team including BDP, to design, install and commission a new and extensive system.

Tyco installed a series of MX panels utilising the latest Generation 6 digital technology. This provided Manchester City Council with superb functionality and performance as well as a greater detector lifespan between service changes. Although in some areas the fire detection and alarm system was hardwired, wherever possible, Tyco utilised radio based systems to ensure that ornate walls and ceilings were left unharmed.